vrijdag 12 augustus 2011

Workshop Moleculair Koken


Via Groupon.nl had onze moeder een leuke aanbieding gezien, namelijk een workshop Moleculair koken voor €34,- bij het Grachten Atelier in Utrecht. Moleculair koken is iets waar Tara al eerder mee te maken kreeg tijdens een les op school en dat leek ons zo gaaf, dat wij graag deze workshop wilden uitproberen! 


Bij binnenkomst in de grachtenkelder, werden we meteen al vriendelijk verwelkomt, werden de jassen aangenomen en onze namen afgevinkt. Toen iedereen compleet was, liepen we door naar achter waar we in een hele mooie ruimte kwamen, speciaal ingericht voor kookworkshop's. Er stond een mooie lange tafel en 2 kookeilanden, waar wij er met de groep 1 van gingen gebruiken. Hier stonden de snijplanken en ingrediënten al klaar en ook de tafel was mooi opgedekt. Wij kregen van te voren nog wat champagne en er was brood met tapanade, lekker!  


Op het kookeiland lagen de verschillende recepten die wij die avond zouden bereiden. Per groepje mocht je een recept uitkiezen welke jij zou maken voor de hele groep. De drie zusjes gingen natuurlijk samen en wij kozen voor het heerlijke recept voor het nagerecht. Een heerlijk zoet gerechtje met aardbeien, karamel en slagroom. Yum! 


We hebben het recept eerst eventjes doorgelezen, de schorten omgedaan en konden beginnen! We begonnen met het maken van een lekkere karamel die wel een tijdje op het vuur moest. We waren blij dat wij met z'n drieën aan dit gerecht werkten, want het bleek toch een hele klus! Als je met (hete) suiker werkt, is het altijd belangrijk dat je dit goed in de gaten houdt, want het brandt snel aan! 


Hier zie je de lekkere aardbeien, die met balsamico dressing en peper waren bestrooid. Een gekke combinatie hè, maar als je het proeft blijkt het toch erg smakelijk te zijn! Daaronder zie je Tara en Serena (ja echt Serena aan het koken!) geconcentreerd aan het werk met de karamel die op het vuur stond. Iedereen van de groep was druk bezig en dat was wel erg gezellig! Er waren twee koks aanwezig, die beschikbaar stonden voor de (vele) vragen van de groep. Ze waren erg vriendelijk en kwamen steeds kijken of alles nog goed ging. 


Even een foto van de zalm die onze 'buren' hadden gemaakt. Echt grote lappen zalm kregen wij zeg! Zij waren eerder klaar met hun gedeelte en konden verder werken aan de aardappelen en de groenten. De foto eronder zie je mij pauze houden met een glas cola (ik had m'n vinger verbrand aan de karamel! Stom, nooit je vinger in hete karamel dopen, hoe lekker het er ook uitziet!) en volgens mij is Serena ook van iets aan het smullen ;) Drinken was de hele avond beschikbaar, waar aan het einde van de avond nog een vast bedrag van €12,50 voor betaald moest worden. 

Na heel wat uren koken (de kookworkshop duurt in totaal 3,5/4 uur) waren wij allemaal klaar en konden de borden wordt opgediend. Het zag er allemaal echt prachtig uit en elke groep moest eventjes uitleggen wat er op ons bord lag. Erg gezellig om zo met iedereen aan tafel te zitten. 

 "Een 1 minuut peterselie cake-je, komkommer en paprika-tjes en een bolletje yoghurt met komkommer" 

 "Camembert uit de oven, met honing bolletjes"

"Een moot zalm, met schuimige dropsaus en een ratatouille van courgette en aubergine"

 "Heerlijke aardappeltjes en schijfjes wortel"

 "Onderin een karamel substantie, met daarop op een custard van geitenkaas en bier" 

"Karamel, met aardbeien gemarineerd in balsamico, krokante nootjes in suiker en slagroom met vanille"


Het was voor ons de eerste keer dat wij een workshop meemaakten en dat is goed bevallen! Het is eigenlijk best wel bijzonder om zo samen te komen met mensen die je nooit eerder hebt gezien en toch een heel gezellige avond samen kan hebben. Na het eten werd er nog koffie, thee en wat lekkers neergezet en konden wij nog wat nakletsen. De recepten van de gerechten die gemaakt zijn, worden nog via de mail opgestuurd zodat wij die eventueel nog kunnen namaken! 

De smaakcombinaties die de gerechten hadden, waren echt heel erg bijzonder en zouden nooit echt bij ons opgekomen zijn. Dat is zeker leuk aan deze workshop geweest, je leert weer wat nieuwe combinaties! Ons gerecht vonden wij niet heel erg moleculair, maar bijvoorbeeld de honingbolletjes op de camembert (kaas) waren wel heel erg leuk. Ook de yoghurtbol, bij het voorgerecht, was zo gemaakt dat het een bolletje bleef, maar bij het opeten werd het weer vloeibaarder. Echt heerlijk en heel bijzonder!  

Hebben jullie wel eens een workshop gevolgd? En welke workshop zou je wel eens willen volgen?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen